Жаз – жылдың керемет мезгілі, суық аяқталып, күн ашық болып, адамдар әртүрлі жаяу сапарларға және саяхаттарға баруға қуанышты.
Табиғат әсіресе жазда таңғажайып, оның барлығы түрлі-түсті бояулармен жарқырайды, өйткені ең әдемі гүлдер ашылады, дәмді жидектер піседі, ал ағаштар жасыл жапырақтармен сыбдырдайды.
Бұл кезде балалар дәстүрлі түрде көптен күткен демалысқа кетеді, ал ересектер шет елдердегі демалыстарымен немесе табиғатқа немесе пикникке сүйікті «серуендерімен» еркелеткенді ұнатады!
Пикникте оның қатысушыларының бірі дайындаған дәмді барбекюден гөрі жақсы не бар. Алайда, барбекю шындыққа сай келмейтін дәмді болып шығуы үшін аспаздық амбициялар мен дағдылардың өзі жеткіліксіз, еттің өзін маринадпен, әрине, оны дайындауды жеңілдететін арнайы құрылғыларды ескеру қажет!
Сонымен қатар, саяжайдағы барбекю немесе пикник – бұл қуырылған еттің дәмді дәмі мен хош иісі ғана емес, сонымен қатар қызықты іс-шара, оның естеліктері ұзақ уақытқа қалады!
Барбекю пісіру үшін әдетте адамдар таныс барбекю пайдаланды! Олар айтқандай – жай және қиындықсыз. Алайда, салыстырмалы түрде жақында, оның барбекюді керемет дайындайтын бәсекелесі бар – бұл тандыр.
Олардың қайсысы жақсы немесе нашар, және олардың түбегейлі айырмашылығы неде, біз енді қарастырамыз!
« барбекю алғаш рет қай жерде және қай кезеңде пайда болды? Айтуға қиын, өйткені алауды қалай алуға болатындығын біліп, алыс ата-бабаларымыз бір мезгілде сұрақ қоя отырып, тамақ пісіре бастады: Мұны қалай жақсы істеу керек?
Бастапқыда адамдар өртті тастармен қоршап, оған ет қойды, содан кейін заманауи тас барбекюдің алыс аналогтары пайда болды.
Ертеде әр түрлі тілдерде «мангал» сөзі түбірі шығыс болғанымен бірдей айтылатын болған. Осы жағдайда археологтар пікірталасқа ие, кейбіреулер мангалнияны скиф Анархис салған деген пікір айтады, ал басқалары бұл өнертабысты АҚШ-та тұратын адамдар жасаған деп санайды.
Орыс (славян) тіліне аударылған барбекю пайда болады олардың жұмыс істеу әдісін нақты түсіндіретін «көмір себеті» ретінде.
Атмосфералық қысымы жоғары емес таулы аудандарда су төмен температурада қайнайды, нәтижесінде қайнатылған етті пісіру қиынға соғады, ал дәнекерлеушілер оны дайындаудың балама (әр түрлі) әдісін көбейтуге мүмкіндік береді, бұл оны үнемді және функционалды етеді.
Біздің көрнекті Алматы қаламыз тек әдемі тау жоталарымен қоршалған, сондықтан бұл сәт біз үшін маңызды!
Алайда, барбекюге балама жоқ деп сену ақымақтық, өйткені бұл мүлдем олай емес!
тандыр – қарапайым дизайнымен әр түрлі тағамдар жасауға мүмкіндік беретін шығыс пеші. ет пен қамыр, сондай-ақ барбекю.
Сыртқы параметрлері бойынша ол каолин сазының қалың қабырғалары мен бүйірінде тесік бар «аталық без» формасына ұқсас.
Сондай-ақ, тандыр диірмендерінің кіреберісінде тесігі бар, ол пештен жылу шықпас үшін екі деңгейлі қақпақпен жабылған. Сондай-ақ, пештің жағында орналасқан қолдан жасалған тұтқалар бар.
Әдетте керамикалық тандыр арнайы таңдалған биік жерге қойылады. Тандыр ыдыстары жұмыс істеп тұрған кезде қарапайым: олардың ішіне көмір немесе бөренелер салынады, ал дұрыс жанып болғаннан кейін, олар оттықты қажетті температура режиміне дейін қыздырады.
Бағалайық, ыдыс-аяқ (тамақ) дайындаудағы негізгі айырмашылықтар қандай?
Жұмыс кезінде тандырлар отынның аз қалдықтарымен жылуды ұзақ уақыт үнемдейді, ал барбекюдегі бөренелер жанып кетеді ауаның оңай қозғалуына байланысты.
Барбекю грильдерінде ет ұзақ уақыт жалынмен жанасады, сондықтан ол тезірек жанып, шырындылығын жоғалтады. Тандырлар құрылымдық құрылымына байланысты жануға жатпайды, ал пештің белгілі бір температуралық режимі сіздің тағамыңыздың шырындылығын керемет сақтайды!
Хм … басында тандыр жеңіске жетеді! Бірақ категориялылық бұл жерде орынды емес, өйткені бұл аспазға бірдей пайда әкелетін екі мүлдем басқа бірлік. Тандырларда тамақ пісіріледі, бірақ брейлер өнімдерді қуыруға бейімделген, соған сәйкес оларда дайындалған тағамдардың дәмі де әр түрлі!
Екі бөлікте де пісіруге болатын тағамдар бар, ал кейбір тағамдарды тек біреуінде ғана пісіруге болады.
Мысалы: әйгілі самса мен жалпақ пирожныйлар үшін тандыр табақты таппаған абзал, ал ірі тауық немесе үйрек қаңқасы немесе қозының аяғы тек тандыр пешінде жақсы дайындалуы мүмкін.
Бірақ сіздің сүйікті стейктеріңіз үшін грильмен пісірілген грейгер ең қолайлы, ал белгілі лул – кәуап үшін тандырлар!
Тақырыптың өзі басталған шиша кебабын сіз таңдаған екі құрылғыда да дайындауға болады!
Ең дұрысы, екі қондырғыны да бірден сатып алып, өздеріңіздің көңілдеріңіз үшін қолданыңыз! Сонымен қатар, оларды Қазақстанда барабар бағамен сатып алуға болады және таңдау керемет!