Буратино вагонка Алматы
Бөліп төлеу Қоңырауды сұрау
0

«Тандыр» пеші – балықтан, ет пен көкөністерден дәмді тағамдар дайындауға арналған шығыстың сиқырлы кереметі!

О, шығыс, бұл өте нәзік мәселе! Ерекше мәдениет, ертегі табиғаты, ерекше өмір салты және ерекше тағамдар! Шығысты кем дегенде бір рет көрген адам ұлттық ғажайып – пеш – Тандурдан шыққан шырынды және дәмді тағамдардың дәмін татқан!

Бұл құмыра түріндегі шығыс саз немесе қыш ыдыс пеші. « тандыр » сөзінің түркі тектілері мен мағыналары бар «Бразье», «саз пеш»! Тарихқа сүйенсек, бұл пеш Кавказ бен Азия халықтары арасында алғашқы жылжымалы ошақ тәрізді болған, бірақ кейінірек адамдар отырықшы өмір салтын ұстана бастады, ал тандырлар өзгерді!
Ертеде тандыр жасаған шеберлер сазға ішкі қабырғалары жағылған түйенің немесе қозының жүнін қосқан, осылайша мұндай қоспалар пешті рухтандырады, тіршілік рухын сазға түсіреді. Сондықтан тандыр пеші ежелгі дәуірлерде тек ыдыс емес деп саналған әр түрлі тағамдар дайындау үшін, және қасиетті зат!

Әр түрлі елдерде тандыр пештерінің атаулары әр түрлі: Үндістанда оларды «тандыр», ал Грузияда «тон» деп атайды. Ертеде пешті қызғалдаққа тамсанғанды ​​жақсы көретін «Тандур» деген қойшы ойлап тапқан деген әдемі аңыз да бар. Жас жігіт түнде гүлдердің жапырақшаларын жасыратынын және суықтан қорғайтын жәндіктерге баспана беретінін байқады.

Кейіннен бақташы саздан көлемді бүршікті қалыпқа келтіріп, ішіне от жаққан, ал жалын жанған кезде бүршік қатып, сазды керамикаға айналдырған. Осындай ерекше «қызғалдақта» жас жігіт өз тамағын дайындап қана қоймай, оны ұзақ уақыт ыстықта ұстай бастады.

Туған жеріне оралып, балшықтан жасалған тандырлар жасай бастады, көп ұзамай ауқатты және құрметті адамға айналды.

ТАНДИР: ЖҰМЫСТЫҢ АРТЫҚШЫЛЫҚТАРЫ МЕН ПРИНЦИПТЕРІ!

Бүгінгі таңда қазақстандық нарықта тандыр пештерінің алуан түрлілігі бар. Мұнда сіз электр және газбен жұмыс істейтін немесе журналдарды, сондай-ақ тік, көлденең, жылжымалы және стационарлық құрылғыларды жұмыс істейтін қондырғыларды таба аласыз. Олар металл, саз, кірпіш, құм және цементтен жасалған.

Тандырдың заманауи құрылғыларын республиканың Алматы, Қарағанды, Астана, Шымкент және басқа қалаларында сатып алуға болады. Олар мамандандырылған нарықтарда сатылады, олардың бағасы құрылғының материалына, дизайнына және өлшеміне тікелей байланысты.

Алайда керамикалық тандыр әлі күнге дейін тақырып болып табылады сұранысқа ие құрылғы, өйткені дәл осы адам ерекше сенімділігі мен беріктігімен ерекшеленеді және оны қысқы маусымда пайдалануға болады!

Бүгінгі таңда ТМД елдеріндегі ең жақсы және ірі тандыр өндірушілердің бірі – Amfora компаниясы. Оны қазіргі сегменттің көшбасшысы деп атауға әбден болады, өйткені ол тандырларды 1998 жылы жасай бастаған. Бірегей технологиялар, тамаша сапа және қолайлы баға диапазоны тез арада амфора тандырлары жасады өз сегментіндегі шынайы бренд!

Бұл қондырғының жұмыс принципін келесідей сипаттауға болады:

Тандыр – бұл ыңғайлы пеш, оны ыстық тас қапшық деп те атайды, мұнда пісіру принципі тас қап ішінен қызады, ал оның жылу сыйымдылығының арқасында дайын тағамды біркелкі қыздырады.

Яғни, бұл грильде және тандырда пісірудің негізгі айырмашылығы. Тағам грильде жақсы пісуі үшін оны үнемі айналдырып, бақылап отыру керек, бірақ мұнда бәрі әлдеқайда оңай!

тандыр пештері келесі артықшылықтарға ие:

Барлық маусымдық. Оларда кез-келген ауа-райында тамақ дайындалады, мейлі ол жаңбырлы немесе ыстық болсын, өйткені жалын пештің ішінде жанып, қабырғаларды қыздырады.

Рентабельділік. Тандырлар үшін барбекюге қарағанда аз отын қажет, өйткені олар жылуды сақтайды, ал бір от жағуда сіз барбекюдің 3-4 бөлігін дайындауға болады, яғни сіз бөренелер мен уақытты үнемдейсіз.

Шырын және өнімнің дәмі. Гриль мен барбекюдегі ет шырынды тез жоғалтады, өйткені көмірде ұзақ тұрды. Тандыр пештер кез-келген нүктеде оңтайлы жылу режимі температурасының әсерінен ыдыстардың шырындылығын сақтайды.

Пайда. Мұндай қондырғыларда қолданылатын температуралық режим максимум дәрумендер мен қоректік заттарды үнемдейді. Оларда, мысалы, ашық отқа қуыру кезінде канцерогендер түзілмейді.

Сауатты қуыру. Шашлыктар (шашлыктар) тігінен орналасқан, сондықтан оларды үнемі бұрап отырудың қажеті жоқ.

Пісірудің минималды уақыты. Құрылғының қабырғаларын керемет жылытуға байланысты өнімдер тез және біркелкі пісіріледі. Отын жағу шамамен бір сағатқа созылады. Тауық етін дайындау шамамен 30 минутты алады, барбекю – минутты алады